Неверојатно: Балканските земји полека ќе исчезнат – која по ред е Македонија?

Loading...

Неколку научници од универзитетот на Хаваи направиле истражување за животот на луѓето во земјите од Балканот. Истражувањата на овие научници покажале навистина шокантни резултати. 
Според нивните истражувања се очекува до средината на овој век, животот на Балканот да стане невозмоожен. 
Климата во сите балкански земји, меѓу кои и Македонија е значително променета, а тоа доведува до губење на населението во поголемите градови.  
Според предвидувањата на овие американски научници, балканските земји ќе останат без жители и едноставно ќе исчезнат до 2048-та година. Прва на мета ќе биде Црна Гора, односно губитнок на населението поради климатските промени ќе има во Подгорица. 

Една година подоцна односно во 2049-та година, ќе настрада Македонија, односно Скопје ќе остане пуст без ниту еден жител, велат научниците. По Скопје иста судбина ќе ги снајде и жителите на Љубљана и Сараево, а последен балкански град кој ќе биде избришан од картата ќе биде Загреб.  Очекуваната просечна температура ќе изнесува 50 степени, а водата и сите нејзини резерви ќе пресушат. Оваа температура може да предизвика и горење на фосилните горива, со штоо воздухот во градовите на Балканот ќе биде штетен и неподнослив за дишење.  Истражувањата се уште не покажуваат која е вистинската причина за зголемување на температурите на Балканот кои ќе предизвикаат пустош во сите земји.  
„Обемот и моќта на климатските промени ќе ги натера луѓето да ги напуштат своите домови, а животн ите од овие земји едноставно ќе изумрат“, вели еден од истражувачите.
Сето тоа ќе доведе исчезнување на земјите од Балканот.Истражувањата на овие научници покажале навистина шокантни резултати. 
Според нивните истражувања се очекува до средината на овој век,

loading...
Loading...