Неверојатно: На секои 16 дена, 72 % од вашето тело се менува!

Loading...

Околу 72 % од човековото тело е вода (течност). На секои 16 дена речиси 100 проценти од водата се менува во здраво тело. Тешките елементи како јаглерод, натриум, калиум се менуваат многу подолги можеби 8 до 11 месеци. На пример, калциумот и фосфорот во коските се заменувааат во динамично кристален раст/ растворувачки процес кој на крајот ќе ги замени сите коски во вашето тело. – внатрешноста во стомакот и цревата се менува на секои 4 дена
– непцата се менуваат на секои 2 недели
– кожата се менува на секои 4 недели
– црниот дроб се менува на секои 6 недели
– срцето се регенерира на секои 6 месеци итн.

Овие податоци беа објавени од д-р. Пол В. Аберсолд во 1953 година, во значајниот труд „Radioisotopes – New keys to knowledge“, кој тој го презентираше пред Институтот Смитсонијан.
Фасцинантен е фактот дека околу 30 % од вашето тело, според маса, не е „ваше“ (клетки без човечка ДНК/РНК), туку е збир на бактерии, вируси, паразити, и други добредојдени или недобредојдени и несакани гости. Всушност, само во случај на бактерии, има 10 пати повеќе бактериски клетки отколку човечки клетки во вашето тело. – внатрешноста во стомакот и цревата се менува на секои 4 дена
– непцата се менуваат на секои 2 недели
– кожата се менува на секои

loading...
Loading...