Неверојатно: Научниците открија како да се заштитиме од рак на дојка!

Ракот на дојка, последниов период зазема голем замав и е доста развиен кај жените. Истражувањата покажаа дека секоја четврта жена во светот страда од рак на дојка. Кај мажите бројката на заболени од рак на градите е мала, но сепак присутна. 

Научници од неколку медицински факултети во Америка открија природен начин за спречување односно намалување на процентот на заболени на рак на дојка. 
Постарите девојки кои редовно јадат путер од кикирики или лешници како и други производи кои имаат извор на растителни масти и протеини, имаат помали шанси да заболат од рак на дојка. 
Според истражувањата, оние кои редовно се хранат со ваков вид на храна шансите за рак на дојка ги намалуваат дури за 39 отсто. 
Резултатите се донесени врз основа на собрани податоци. Испитувањата се вршеле врз 9 илјади девојчиња и млади жени. 
Девојчињата кои биле на возраст од 9 до 15 години и кои редовно се хранеле со ваков вид на храна, драстично ги намалиле на едноцифрен број ризиците за добивање на рак на дојка. 
„Оваа студија покажа дека путерот од кикирики може да помогне да се намали опасноста за развивање на еден од полошите видови на рак во човечкото тело“, вели еден од истражувачите кој е и професор на универзитетот во Вашингтон. Потребно е да се конзумира путер од кикирики со нормална исхрана, а тоа некаде изнесува до 30 грама. 
„Во случај да сте алергични на кикирики, не може да јадете ниту путер од лешници. Поради вакви ситуации од секојдневниот живот ние испитувавме какви ефекти би донеле гравот, леќата и сојата кои исто така имаат растителни масти. Резултатите за среќа беа позитивни и за нас и за оние кои се алергични од кикирики“, вели професорот. 

 

Постојат и уште неколку други начини како да се спречи и намали ризикот на рак на дојка:- Редовните вежби го намалува ризикот од рак на дојка кај жените- Избегнување заситени масти може да го намали ризикот- Избегнување пушење, особено во пременопауза кај жените може да го намали ризикот- Растителни диета богата со цели зрна, зеленчук протеини и овошје и зеленчук се зголемува шансите за преживување на ракот на дојката- Доење е поврзана со помал ризик од рак- Избегнување рафиниран шеќер може да ја спречи метастазата во рана фаза на рак на дојка.Истражувањата покажаа дека секоја четврта жена во светот страда од рак на дојка. Кај мажите бројката на заболени од рак на градите е мала, но сепак

Пронајдете не на следниве мрежи: