НЕВЕРОЈАТНО ОТКРИТИЕ! Пронашле свет со ТРИ СОНЦА, а годишното време трае 300 ГОДИНИ!

Loading...

Со помош на најголемиот телескоп на светот, астрономите успеале да откријат до сега потполно непознат „нов свет“ кој има дури три сонца, а годишната трае подолго од еден човечки век.Новопронајдената планета, ја лоцирал телескоп во северно Чиле.
Егзопланетата позната како HS 131399Ab,од Земјата е одалечена 320 светлосни години и се наоѓа во соѕвездиоето Кентаур. Претставува гасовит гигант, четири пати поголем од Јупитер. Иако претставува една од најладните егзопланети, кои успеал да ги идентификува телескопот, таа за човечките стандарди е претопла, со температури од околу 538 степени.
Тешко дека луѓето на оваа егзопланета би опстојувале, што е штета, бидејќи глетките кон небото кое ја опкружуваат се спектакуларни. Таму би имале прилика да гледате константна дневна светлина или три зајдисонца, во зависност од годишното време. Секое годишно време на оваа гасна планета трае по 300 години.Новопронајдената планета, ја лоцирал телескоп во северно Чиле.
Егзопланетата позната како HS 131399Ab,од Земјата е одалечена 320 светлосни

loading...