НИКОГАШ ама баш никогаш не би погодиле што ќе се случи со човекот ако пчелите изумрат!

Loading...

Иако за многу луѓе пчелите се само досадни инсекти кои им зујат околу ушите, сепак тие имаат многу важна улога во светот! Па, ако нема пчели ќе нема ни луѓе!Пчелите се директно заслужни за голем дел од храната која секојдневно ја консумираме. Овие инсекти се „на задача“ која  е од витално значење за опрашувањето. Всушност дури третина од светските залихи на храна ја опрашуваат пчелите.
Едноставно кажано, пчелите ги одржуваат билките во живот. Без нив луѓето не би имале голем избор во однос на храната.
Еве само неколку примери  за храна која не би ја имало ако нема пчели: бадеми, јаболки, кајсии, индиски ореви, кафе, брусница, краставици, домати, киви, манго, авокадо, ореви, праски, круши, пиперки, јагоди, мандарини, лубеници…

 
А константно се намалува бројот на пчели во светот и тоа станува еден од големите проблеми, на кој мора да му се посвети внимание. А од Втората светска војна пчелите масовно изумираат. 
 
 
Пчелите се директно заслужни за голем дел од храната која секојдневно ја консумираме. Овие инсекти се „на задача“ која  е од витал

loading...
Loading...