Феноменална идеја доколку сакате јадења со тиквички а имате вишок стар леб.Состојки:
½ кг стар леб
400 мл млеко
2 тиквички
1 бабура
Главица комид
100гр ситно сецкана пршута или сланина, сув врат
5 јајца
4 лажици кисела павлака
100гр кашкавал
Подготовка:
Исечете го лебот на коцки и прелијте со млеко. По неколку минути исцедете со рака. Тиквичките изрендајте ги, кромисот ситно исецкајте го.
На малку масло пржете го кромидот, додадете ја пршутата, пропржете па додадете ги тиквичките и сечканата бабура. Зачинете по желба . пржете 10-ина минути со повремено мешање.
Јајцата изматете ги, посолете и додајте ја павлаката. Добро промешајте.
Исцедениот леб промешајте го со пржениот зеленчук. Во намрснета тава распоредете ја смесата од леб и тиквички. Прелијте со смесата од јајца и павлака. Посипете со рендан кашкавал, па запечете во рерна на 180 степени. Наздравје.Состојки:
½ кг стар леб
400 мл млеко
2 тиквички
1 бабура
Главица комид
100г