НОЌНОТО ПОТЕЊЕ може да биде АЛАРМ за паника

Loading...

Често ви се случува во текот на ноќта да се разбудите препотени (а не сте имале еротски сон, ниту пак во собата било претопло)? Прочитајте што го предизвикува ноќното потење…Според студијата која е објавена во „Journal of Family Practice“ ноќните потења се многу чести и вообичаени. Околу 41% од пациентите кои учествувале во студијата пријавиле појава на ноќно потење во последниот месец. Се верува дека бројот е уште поголем, бидејќи пациентите тоа не му го ни спомнуваат на докторот.
ИСПУШТАЊЕ ГАСОВИ: Што ви кажува телото со оваа непријатна појава – Прочитајте ТУКА
Лекови
Околу 22 отсто од луѓето кои пијат антидепресиви се потат во текот на ноќта. И нискиот шеќер може да биде причина за потење. Луѓето кои земаат инсулин или лекови за дијабетес, може во текот на ноќта да имаат хипогилкемија која е проследена со потење. Ако мислите дека за вашето ноќно потење се виновни лековите, поразговарајте со лекарот за прилагодување на дозата или промена на третманот на лечење.
НЕ ТРОШЕТЕ ПАРИ: Направете СТИК ПРОТИВ ПОТЕЊЕ само од ТРИ состојки – Прочитајте на следниот ЛИНК
Хиперхидроза
Ноќното потење може да го предизвика и состојбата хиперхидроза (прекумерното потење, кое уште се нарекува и хиперхидроза, е лачење на поголеми количини пот, отколку што му е потребно на телото), кога телото произведува повеќе пот без никаква видилива медицинска причина која може да се препознае. Кај хиперхидрозата луѓето често се потат на одредени делови од телото, додека другите делови од телото се суви. Тоа се обично дланки, стапала, под рацете или главата Нападите на хиперхидроза не се случуваат само навечер, туку во текот на целиот ден.

 

Можен знак за инфекција, туберколоза, ХИВ, леукемија, карцином….
Ноќното потење може да биде знак за некоја инфекција или прикриена болест, како што се бектериски инфекции, туберколоза, ХИВ, леукемија и карцином, поготово на лимфните жлезди. Но овие болести ги пратат и други симптоми покрај потењето, како што е необјаснивото губење на тежината и грозница.
Избегнувајте ја оваа храна за да ги спречите проблемите со прекумерното потење – Прочитајте ТУКА
Што да преземете?
За да го намалите ноќното потење, прилагодете ја температурата во собата, носите лесни памучни пижами, ставете вентилатор во спалната соба, избегнувајте зачинета храна и алкохол во доцните часови. Длабоко дишете и вежбајте да го отстраните стресот.
Доколку и покрај сите преземени мерки, ноќното потење пречесто ви се случува, обратете се на лекар. Според студијата која е објавена во „Journal of Family Practice“ ноќните потења се многу чести и вообичаени. Околу 41% од пациентите ко

loading...
Loading...