Нов голем скандал во врвот на СДСМ

Loading...

Нов мега скандал е на повидок во врвот на СДСМ, обвини денеска владејачката ВМРО-ДПМНЕ. Според документите кои денеска ги објави партијата, потпретседателот на СДСМ, Дамјан Манчевски добил тендер за уредување на паркинг просторот во Куманово од општинското претпријатие за паркинзи во општината каде градоначалник е социјалдемократот, Зоран Дамјановски.Имено, во 2011 општина Куманово преку своето претпријатие за паркинзи склучува договор со извесна српска фирма, Метропаркинг ДОО за уредување и стопанисување со паркинг просторот во градот. Како што објавија од ВМРО-ДПМНЕ, фирмата својот бизнис со паркинзите во Македонија и го дава на друга компанија Метропаркинг плус, каде еден од основачите е потпретседателот на СДСМ, Дамјан Манчевски.
„Според јавно достапните документи Дамјан Манчевски е сопственик на фирмата Метропаркингплус ДОО Скопје во моментот кога фирмата Метропаркинг ДОО од Белград го добива тендерот за стопанисување со паркинзите во град Куманово, каде градоначалник е Зоран Дамјановски – Циц од СДСМ.
Пред неколку месеци Дамјан Манчевски е избришан како сопственик на Метропаркингплус ДОО Скопје и тоа во период кога ја добива функцијата потпретседател на СДСМ. Но, тој и понатаму, до ден денес останува лице за контакт на скопската Метропаркингплус ДОО. Неговата лична e-mail адреса до ден денес е заведена како контакт адреса на скопската фирма.
Она што ние го знаеме е дека реален извршител на тендерот, фирма која ги има превземено сите права и обврски според договорот и комуникацијата со општинското јавно претпријатие Куманово – паркинг не е српската Метропаркинг ДОО Белград, туку нејзината ќерка фирма Метропаркингплус ДОО Скопје чиј еден од сопствениците е токму потпретседателот на СДСМ Дамјан Манчевски.

 
Видливо е се. Белградска фирма добива тендер, за да се скрие трагата, и  го преотстапува на скопска чиј сопственик и основач е потпретседател на СДСМ и близок соработник на највисоките функционери на таа партија. Дополнително, овие две фирми се и капитално поврзани.
Сегашниот потпретседател на СДСМ си добил работа во општина која е раководена од градоначалник на СДСМ.“ – изјави денеска Илија Димовски, од ВМРО-ДПМНЕ.
Димовски додаде дека подоцна, Манчевски исчезнува од листата сопственици и основачи на фирмата.
„Она што ние го знаеме е дека реален извршител на тендерот, фирма која ги има превземено сите права и обврски според договорот и комуникацијата со општинското јавно претпријатие Куманово – паркинг не е српската Метропаркинг ДОО Белград, туку нејзината ќерка фирма Метропаркингплус ДОО Скопје чиј еден од сопствениците е токму потпретседателот на СДСМ Дамјан Манчевски.
Видливо е се. Белградска фирма добива тендер, за да се скрие трагата, и  го преотстапува на скопска чиј сопственик и основач е потпретседател на СДСМ и близок соработник на највисоките функционери на таа партија. Дополнително, овие две фирми се и капитално поврзани.
Сегашниот потпретседател на СДСМ си добил работа во општина која е раководена од градоначалник на СДСМ.
Денес, кога граѓаните на Куманово плаќаат високи сметки и казни за паркирањето во нивниот град треба да знаат дека парите завршуваат на сметка на фирма каде сопственик бил партиски колега на нивниот градоначалник Зоран Дамјановски, но и потпретседател на СДСМ Дамјан Манчевски.
Ако мислевте дека во СДСМ функциите се добиваат случајно и ако мислевте дека Дамјан Манчевски од небо станал потпретседател на таа партија, денес треба да знаете дека не е така. Во СДСМ само вака се напредува.
И ова раководство на СДСМ сепак потекнува од старата школа на СДСМ.
Највисокиот врв на СДСМ повторно е замешан во крупен тендерски скандал.“ – изјави ДимовскиИмено, во 2011 општина Куманово преку своето претпријатие за паркинзи склучува договор со извесна српска фирма, Метропаркинг ДОО за уредување и сто

loading...
Loading...