Нова причина за ракот: Има нешто поважно од гените и животниот стил!

Loading...

Најголемиот број на заболувања од  рак е резултат на лоша среќа, а не последица на гени, диети и нездрав животен стил, покажало истражувањето на Универзитетот Џон Хопкинс. Нивното истражување открило мутација во ланецот ДНА, која ги оштетува клетките и предизвикува две третини од ракот кај возрасните лица.Во преостанатата третина од случаите ракот се јавува поради влијание на животната средина или поради генетските фактори, пишува во списанието „Science“.Научниците порачале дека е тешко да се намали ризикот од рак само со промена на животните навики , но и дека алкохолот, пушењето и диетите во одредена мера можат да го „раздвижат“ ланецот на лоша среќа кој на крајот доведува до канцер.„Сите видови на рак се комбинација на лоша среќа, влијание на животните навики и наследство, ние направивме модел кој може да го одреди влијанието на овие три фактори. Студијата покажала дека пушењето и другите нездрави навики можат да го зголемат ризикот од рак. Но, многу облици на рак се резултат на лоша среќа, мутација на ген кој се јавува без оглед на гените и нечинот на живот. Најдобар начин е да се спречи таквиот вид на рак е само рано откривање и операција“, рекол професорот Берт Вогелштајн од Универзитетот Џон Хопкинс.

Прочитајте повеќе за првите смптоми на ракот на белите дробовиОна што, според ова истражување, е поважно од генетските причинители и нездравите навики, е таканареченото раздвојувае на клетките, кои во просек во текот на животот зафаќаат 31 вид на ткиво во организмот. Тоа е поврзано со 65 % од случаите на канцерогени заболувања. Научниците веќе со децении знаат дека одреден вид на ткиво го предизвикува ракот поради „замената“ на хемиските состојки во ДНА за време на поделба на клетките. За сега тие мутации му се препишуваат на факторот на среќа.
Пет главни симптоми на ракот Како што додал професорот Вогелштајн, луѓето кои не заболеле од рак можат повеќе да се заблагодарат на среќата, отколку на добрите гени и умните навики.Во преостанатата третина од случаите ракот се јавува поради влијание на животната средина или поради генетските фактори, пишува во списанието &bdqu

loading...
Loading...