ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ: Косата се менува пред срцев удар!

Loading...

Високата концентрација на котризол во косата е индикатор на потенцијален срцев удар. Имено месеци однапред, според ова ниво, можно е да се одреди ризикот од удар.Истражувајќи го крвниот систем и како на него влијае стресот, канадските научници утврдиле дека овој биолошки маркер, укажува на можност од срцев удар.
Нивото на кортизол се мери со анализи на крв и урина. Најчесто, тие мерења се случуваат кога веќе е предоцна, односно кога ударот веќе се случил или непосредно пред него.
Кога е во прашање косата, нивото на кортизол може да се следи низ месеците. Косата расте еден сантиметар секој месец, па на праменот долг шест сантиметри, може да се утврди нивото на кортизол за најмалку шест месеци.
До овој заклучок се дошло по анализа на 56 прамени на косата на лица кои доживеале срцев удар. Нивните влакна ги споредувале со луѓе кои не претрпеле срцев удар.Истражувајќи го крвниот систем и како на него влијае стресот, канадските научници утврдиле дека овој биолошки маркер, укажува на можност од срцев у

loading...