Одкиселете го телото или умрете – Алкализацијата ќе го спаси вашиот живот!

Loading...

Алкализирајте се или умрете. Насловот секако, звучи многу драматично. Но, не е. Всушност биохемиските процеси се основа за сите познавања од различните лечења на болести и навистина покажуваат како навистина да го зачувате здравјето.Светот се соочува со најголемата здравствена криза. Современите медицини не уништија. Сите болести од минатото кои толку внимателно ги контролираше медицината и за кои докторите биле уверени дека се искоренети, повторно се појавуваат во опасни облици бидејќи синтетичките лекови повеќе не се ефективни!
Неквалитетниот стил на живот не тера во прерана смрт, а на надгробните плочи им се закануваат нови болести.
Но, не е се така црно. Постои едноставно решение за решавањето на разните проблеми врзани со болестите. Алкализирајте се! Откријте што претставуваат хемиските, прехрамбените, физичките, физиолошките и духовните  фактори за вашиот организам!
Добродојдовте во нашето заедничко истражување за алкалниот начин на живот…

Киселина во телото
Важен е само фактот сека сите болести се развиваат само од една причина- преголеми количини на отпадна киселина која настанува во ткивата.
Пастеризираните, хомогенизираните, и конзервираните производи како што се млекото и мечните производи, месо, рафинираното масло, пецивата, рафинираниот шеќер, кафето, газираните пијалоци, лековите, како и стресот, придонесуваат создавање на киселина во организмот.
Со оглед на истражувањата кои се извршени не може да се утврди колку отпадни киселини се наоѓаат во телото, а лежи и тоа што телесната течност постојано минува низ ткивата и ги носи вишокот количини на отпадни киселини.  Всушност затоа и можеме да ја измериме киселината во телесните течности, но не и состојбата во ткивата на телото (кожата, органите, жлездите, мускулите, тетивите, артериите и жилите).
Нажалост нашиот организам функционира така што отпаѓа киселината која не може да се излачи, па повторно ја упива низ дебелото црево, од каде преку црниот дроб го праќа назад во крвотокот и заминува во ткивата. А токму во ткивата одложените отпадни киселини одредуваат дали нашиот организам ќе биде здрав или болен.
Сета внесена храна и сите наши доживувања(физички или душевни), кои влијаат на случувањата во телото, се одразуваат во киселината на урината.
Ако користиме премногу храна која содржи киселина( пред се пржена храна) организамот започнува да слабее. Бидејќи нашето тело е совршен состав ќе се обиде со сите свои расположливи средтсва повторно да ја воспостави  нарушената рамнотежа. Но кога залихите ќе исчезнат настапува смртта.
За повторно да ги наполните своите залихи морате да го проследите ова правило…

Треба да внесувате…
80% од намирници од пописот на храната која создава алкалност
20% од намирниците од пописот на храната која создава киселина
Солната киселина е единствената која нашето тело ја произведува- сите останати се споредни продукти на метаболизмот и мораме што порано да ги изнесеме од нас. Солната киселина (HCl) е киселина која настанува со растворање на хлороводород во вода. Ја има во состав на желудочниот сок и помага при варењето на храната. Таа спаѓа во групата на бескислородни киселини и е една од најсилните неоргански киселини.
Солната киселина ни го чува животот така што ја одржува вистинската киселоалкална рамнотежа. Кога ќе ја заврши својата задача во процесот на варење станува алкална.  Солната киселина е првата преработена линија пред униптувачките микроорганизми кои во телото ги внесуваме со храната. Ги убива микробите и помага во нивното варење. Покрај тоа, ги разградува штетните отпадни киселини кои настануваат кај неправиното комбинирање и конзумирање на лошата храна и помага во нивното излачување.
Вашата исхрана треба да биде составена од 75% свежа и непреработена храна и 25% зготвена храна. Започнете со 60% свежа, необработена храна и 40 % зготвена храна и држете се то тоа се додека вашето тело не се навикне на свежа храна.
Храната која следи создава киселина затоа обидете се да ја избегнувате или престанете да ја конзумирате…

-Преработена, витаминизирана, конзервирана храна со додатоци
-месо
-млечни производи
-пченица
-јајца
Прехрамбени препораки за регулирање на алкалноста, односно на киселината
Ако истовремено конзумирате два намирници со висока содржина на белковини, како што се месото и млекото, сварените сокови, наменети за разградување на млекото, може да го прекинат варењето на месото.
Белковините од двата намирници со тоа нема потполно да се сварат и ќе дојде до јака киселина.
Млеко
Ензимите пепсин и ренин во желудникот предизвикуваат коагулација на млечните протеини. Тешкотиите настануваат ако истовремено конзумирате и други намирници, како што се житариците и скробните намирници бидејќи млекото со тоа не може да се свари. Коагулираните млечни протеини се лепат со останата храна и го спречуваат допирот со зелудечните сокови. Целокупната содржина на жѓелудникот притоа заполнува да гние, поради што се развива и киселина.
Јадете само тогаш кога сте гладни. Спремете си едноставни оброци- доволни се три или четири врсти на намирници. Нека храната која ја конзумирате биде на собна температура.
Сочната храна јадете ја пред сувата храна. Сировата храна јадете ја пред зготвената храна. Во лето конзумирајте повеќе сирова храна. Избегнувајте преработена храна и засладувачи(бел леб, беч шеќер и сл.) Храната во устата проџвакајте ја 25 до 50 пати. Измеѓу поединечните оброци испијте шест до седум чаши вода.
Не јадете кога сте уморни, нервозни и лути или кога ви е ладно или топло. Кога чувствувате болки, кога сте емотивно вознемирени или кога имате висока температура.
Во прехраната секогаш треба да се држиме до основните начела, по кои никогаш не смеете да се најадеме додека не се заситиме до крај.
Навикнете се да станете од столот кога сте помалку гладни.
Имено, една стара погорворка вели дека гробовите си ги копаме со нашите заби!Светот се соочува со најголемата здравствена криза. Современите медицини не уништија. Сите болести од минатото кои толку внимателно ги контролираше

loading...
Loading...