Оланд: Одлуката е неповратна, Брексит мора да заврши до 2019 година

Loading...

Францускиот претседател Франсоа Оланд изјави дека преговорите за излез на Велика Британија од ЕУ мора да завршат до 2019 година и дека одлуката за излез од Унијата е неповратна.-Се мора да е готово до 2019 година. Тоа значи дека Британија кога еднаш ќе замине веќе нема да може да учествува во евбропското одлучување, нема да може да пристапи кон единствениот пазар ако не ги прифати четирите слободи, сите прописи и економската солидарност- истакна Оланд на состанокот со странските амбасадори.
Според него британската премиерка Тереза Меј мора да донесе тешки одлуки за кои и треба време, но не може да одолговлекува со преговорите за излез.
-Одолговлекувањето не е добро ниту за Европа ниту за Британија- додава Оланд.
Тој потврди дека договорот ЕУ- САД за слободна трговија запнале и дека се мали шансите договорот да биде постигнат до крај на годинава. Оланд смета дека не може да поддржи договор кој би се постигнал пред истекот на мандатот на американскиот претседател.
-Преговорите запнаа, ставовите не се почитуваа, нацрт-договорот очигледно е нерамноправен- оцени тој.
Франција денеска објави дека посакува прекинување на преговорите за Трансатлантскиот договор за слободна трговија меѓу САД и ЕУ , со проценувајќи го како поповолен за САД, за потоа да може одново да  се тргне на здрава основа.
И двајцата кандидати за наследници на Обама, и Клиунтон и Трамп, го критикуваа овој договор.-Се мора да е готово до 2019 година. Тоа значи дека Британија кога еднаш ќе замине веќе нема да може да учествува во евбропското одлучување, нема д

loading...