Осум знаци дека сте на вистинскиот пат во животот, дури и да не ви се чини дека е така

Loading...

Како може да знаете дали сте на вистинскиот пат? Понекогаш животот ни дава лекции кои треба да ги научиме пред да продолжиме напред. Овие промени може да изгледаат многу тешки за прифаќање. Но кога ќе ги направите, ќе почувствувате дека сте на вистинскиот пат.Ако во моментов поминувате низ такви големи промени во животот и не знаете дали ќе успеете, видете ги овие 8 чувства кои покажуваат дека сте на пат да ја совладате лекцијата.
1. Не е толку страшно да се чувствувате изолирано
Кога работите ќе излезат од контрола, нормално е да се чувствувате изгубено. Промените во животот бараат време за адаптација и донесување правилни одлуки. Нормално е исто да мислите дека никој не ве разбира. Тоа е затоа што тоа е вашата приказна, вие ќе ја живеете и ќе ги извадите заклучоците. Да сте во изолација, сепак не значи да сте сами. Дури и околу вас да нема никој, секогаш има блиски роднини, семејство и пријатели кои ќе ве поддржат. Одделете време што ќе го поминете со себе и одделете ги мислите од чувствата.
2. Се чувствувате лошо, но не толку лошо
Кога сте во депресија, негативните мисли често се неразумни – всушност не можете да објасните зошто се чувствувате на овој начин. Како неуспех во објаснувањето на причината е изговорот дека ги мразите сите околу вас.
Ако се чувствувате лошо од развојот на тековните политички случувања, лошиот однос кон животните или што и да е што можете да објасните објективно, почнувате да се чувствувате подобро. Всушност, да се чувствувате лошо, понекогаш ве прави попаметни.  Само не треба да се фокусирате на негативното. На крајот, тоа не е само ваш проблем. Понекогаш едноставно така стојат работите.
3. Сфаќате дека сè е во ваши раце
Кога ќе сфатите дека токму вие сте личноста кој може да ги смени работите кон подобро, почнувате да работите на правилен начин. Не очекувате некој друг да го стори тоа наместо вас. Дури и најблиските пријатели може да се премногу зафатени за да ги слушнат вашите проблеми. Не заборавајте, вие сте архитектот на сопственото битие.  Ако го сфатите тоа, тогаш е добар знак. Покрај тоа, никој не ве познава подобро од вас самите.
Креирајте нов имиџ и животен стил. Може да е сè, дури нова облека и мобилен телефон. Вие носите одговорност за сопствената иднина, така што треба да се грижите за себе преку работа, учење и ќе ви се допаднат работите околу вас. Можеме да го наречеме тоа емоционална анатомија: иако создава тежок товар, што ви лежи на плеќите, прилагодувањето кон тоа чувство е јасен знак дека ги имате сите шанси да ги преживее промените кон подобро.
4. Чувствувате ирационални чувства по случаен избор
Од една страна тоа е знак за тревога и нестабилност. Овде зборуваме за друг случај. Кога велиме „ирационални чувства“, подразбираме ненадејна плима на силни емоции: гнев, ужас, шок, конфузија, среќа итн.
Постојат многу нешта што стојат зад вашиот гнев. Оваа плима од емоции не значи дека полудувате. Со други зборови, добар чекор е дека почнувате да чувствувате силни емоции. Сосема нормално е да забележувате мали проблеми. Значи дека сте живи, дека се идентификувате со проблемите и се справувате со нив.

5. Ја потиснувате желбата да останете насамо со себе
Веќе нагласивме дека може да се чувствувате изолирано. Нормално е. Но, подобро е ако почнете да го потиснувате тоа чувство.
Веќе не сакате да стоите сами. Почнувате да излегувате и да комуницирате со луѓе. Тоа значи дека сте подготвени да влезете во фаза на самоанализа. Во неа ги гледате сопствените проблеми и ги решавате – тоа е добар знак. Ако не знаете од каде да почнете, подгответе план за решавање на проблемите. Ова ќе биде првиот чекор.
6. Се чувствувате изгубено и без цел
Без паника, тоа е нормално понекогаш. Не е исто како да се чувствувате беспомошно . Исто како мрзеливоста, тоа чувство има предност – ја одредува подготвеноста да работите. Треба да разгледате нови можности и избори. Само стојте мирно и не им давајте на емоциите да надвладеат.
7. Не плашете се да правите планови
Нагли промени во животот можат да ве обесхрабрат да правите планови за иднината. Имајте на ум дека тоа чувство е привремено и ќе помине, откако ќе сфатите како да ги примите промените.
Ако не се плашите дури и од најреалните сништа, тогаш сте на вистинскиот пат во животот.  Добар знак е ако можете да се фокусирате и да го смените кошмарот со пријатен релаксирачки сон. Вештината е да извикате во својот ум конкретни делови од сонот. Сонот е манифестација на потсвесните мисли, затоа внимавајте што гледате и како работите во сонот.
8. Не се откажувате од сопствените идеи
Да го правите она што го  сметате за правилно  е одличен знак. Секако, може да примате совети од другите, но немате обврска да го правите она што го прават сите останати. Престанете да одобрувате и да останете во статус кво. Оние кои не се плашат да ги споделат своите мисли и се борат за своите идеи, можат да се соочат и да преживеат дури и при најголемите животни бури.
За авторот на оваа статија: Вероника Хант е технолошки експерт и искусен блогер од Делавер Сити. Како блогер, таа се фокусира на теми како самообразование, продуктивност и психологија.Ако во моментов поминувате низ такви големи промени во животот и не знаете дали ќе успеете, видете ги овие 8 чувства кои покажуваат дека сте на пат

loading...