Овошјето и зеленчукот се здрави сами по себе, но ако ги комбинирате со соодветната исхрана, само тогаш ќе го извлече максимумот од нив, па дури и ќе влечат надолу некое кило.Следете ги советите на диетолозите и подобрете го начинот на живот без да го менувате начинот на исхрана.
Видови храна кои се посилни во пар:
Јаболко и црно чоколадо – Заради ензимот катехол во јаболките и антиоксидансите во чоколадото, оваа комбинација има моќ да го подобри имунитетот, да ја стимулира активноста на мозокот, да ја подобри работата на срцето и крвните садови, како и да го намали ризикот од рак.
Овес и свежо цеден портокал – Одличен извор на феноли, што значи подобрување на работата на дигестивниот систем и полесно ослободување од токсини.
Свинско месо и кељ – Свинското месо е мрсно за да го јадете често, но сепак содржи селен, кој го спречува растот на клетките на ракот. Се служи секогаш со зелка или кељ – со тоа се зголемува ефикасноста на селенот со 13 пати.
Домати и црн дроб – Железото што се содржи во црниот дроб, во комбинација со витамин Ц во доматите, може да ви помогне да се ослободите од заморот, бавниот метаболизам и проблемите со срцето и крвните садови.
Магдонос и лимон – Како и во претходниот случај, така и тука се мешаат железото со витамин Ц. Ова е особено важна комбинација за подобрување на имунолошкиот систем и да го направите вашиот метаболизам брз.
Зеленчук со јогурт или павлака – Комбинацијата од витамини и калциум е одлична. Плус, јогуртот и павлаката се добри регулатори на цревната флора. Влакната пак, кои се наоѓаат во свежиот зеленчук, помагаат калциумот полесно да се апсорбира.
Авокадо и спанаќ – Во спанаќот има витамин А и лутеин, но за да се задржат во телото ни треба авокадото. Оваа комбинација го олеснува варењето.
Зелен чај и лимон – Зелениот чај ќе ви даде енергија и сите негови предности се двојно посилни ако додадете неколку капки лимон, односно витамин Ц.
Домати и зејтин – Одобрено од Италијанците, тоа е одличен лек за кардиоваскуларни проблеми.
Месо и розмарин – Месото е добар извор на протеини, но само ако се готви внимателно. Диетолозите тврдат дека сите придобивки од месото ќе бидат поголеми ако е маринирано или едноставно – додадете рузмарин. Поради антиоксидансите кои ги содржи, го спречува создавањето на штетни материи.
Следете ги советите на диетолозите и подобрете го начинот на живот без да го менувате начинот на исхрана.
Видови храна кои се посилни во па