ОТКРИЕНА врската помеѓу добивањето рак и конзумирањето месо!

Loading...

Конзумирањето на црвеното месо и до сега се поврзувало со ризикот за добивање на ракот, но се сметало дека тоа е така затоа што месото најчесто се пече на скара па така се создаваат канцерогени материи. Меѓутоа, се покажало и дека тоа не е точно…Кога црвеното месо е во прашање, како тема се наметнува ризикот од добивање на рак. Конечно, постојат и докази кои откриваат дека постои врска помеѓу ракот и конзумирањето на црвеното месо.
Тимот на научници од Универзитетот во Калифорнија открил дека црвеното месо, вклучувајќи го и говедското, свинското и јагнешкото содржат шеќери кои природно ги создаваат животните  кои јадат месо.
Шеќерот идентификуван во истражувањето, наречен Neu5Gc, кај глувците предизвикал тумор, а резултатите обезбедиле револуционарно откритие за тоа на кој начин конзумирањето на црвеното место кај луѓето предизвикува рак. Меѓутоа, многу потешко би било кога ова би се експериментирало на луѓето, признале научниците.
ЛЕКОТ ЗА РАК ПРОНАЈДЕН ПРЕД 65 ГОДИНИ!
„До сега, сите наши докази кои го поврзуваа NEU5Gc со ракот беа индиректни предвидувања, во прилично вештачки и експериментални услови. Ова е прв пат директно да покажеме идентична ситуација како кај луѓето, хранејќи нечовечки  Neu5Gc и воведувајќи анти-Neu5Gc антитела, со што спонтано се зголемуваа и случаевите на карцином кај глувците- открива др Ајит Варки.
Меѓутоа, Варки истакнува дека иако Neu5Gc  поттикнува рак, тој не е директен предизвикувач на рак кај личностите кои го внесуваат во организмот, туку катализатор за многумина, различни врсти на рак, посебно рак на цревата.
Научниците напоменуваат дека умерената конзумација на црвено месо делува благотворно на организмот, бидејќи телото пружа белковини, витамини и минерали. Но, луѓето би требало дневно да изедат до 70 грама, или помалку црвено месо, тврдат стручњаците…Кога црвеното месо е во прашање, како тема се наметнува ризикот од добивање на рак. Конечно, постојат и докази кои откриваат дека постои врска поме

loading...
Loading...