Откриено зошто жените живеат подолго од мажите

Loading...

Животниот век на жените се разликува од оној на мажите. Причината за таа предност е во тоа што имунитетот на жената побавно старее отколку имунитетот на мажите, објаснуваат јапонските експерти.
Истражувачите ја анализиреле крвната слика на 360 здрави личности  стари од 20 до 90 години. Мора да се напомене дека истражувањето е правено во Јапонија, а таму најмногу е изразена разликата во животниот век на мажите и жените.
„Процесот на стареење кај мажите и жените се разликува поради многу причини. Жените имаат повеќе естроген, а се смета дека тоа ги штити од васкуларни заболувања се до менопаузата. Хормоните исто така влијаат на имунолошкиот систем, особено на одредени типови на клетки.“- велат експертите. 
 Животниот век на жените се разликува од оној на мажите. Причината за таа предност е во тоа што имунитетот на жената по

loading...
Loading...