Отровни риби напаѓаат во Јадранското море

Loading...

Хрватските медиуми јавуваат дека последниот напад на ајкула во Хрватска бил регистриран во 1974-та година, а овој пат се забележани отровни риби коои напаѓаат капачи и се доста опасни по животот на човекот.Отровни риби пливаат воо Јадранскто море, кои се опасни по здравјето и животот на човекот.
Една од најопасните риби на Јадранот е „морски пајак' која има отровни боцки. По убодот, ќе почувствувате болка која се шири до неподносливост.
Рибата „шкарпина” исто така има отровни боцки кои можат да порастат и до 40 см. Симптоми кои се јавуваат се црвенило и печење.
Опасност претставуваат и рибите „мурин”, кои се со тело како на змија и можат да бидат со големина до еден метар, а да тежат и до осум килограми. Живеат сокриени на дно каде има камења, а познати се како агресивни риби со големи заби и силен угриз.
По убодите од овие риби, раната веднаш треба да се измие со студена слатка или морска вода. Некои од нив содржат отров кој доста брзо се шири низ крвотокот и може да предизвика сериозни последици по здравјето.
 Отровни риби пливаат воо Јадранскто море, кои се опасни по здравјето и животот на човекот.
Една од најопасните риби на Јадранот е „мо

loading...
Loading...