Маслото добиено од семките на тиквата има многу пријатен вкус. Може да се користи за салати, за готвење, за припремање на пецива и колачи. Маслото од тивка содржи многу еенцијални незаситени масни киселини, кои се неопходни а нормалното функционирање на организмот. Богато е со протеини, витамини и минерали. Ги содржи витамините: A, Б, Б2, Ц, Д, Е и К и минералите: фосфор, железо, магнезиум и цинк.Маслото од тивка го штити организмот од инфекции, го јакне имунолошкиот систем, го зајакнува срцето и крвните садови, го намалува нивото на триглицеридите во крвта, го зголемува нивото на „добриот“ холестерол.
Може поволно да делува при зголемен крвен притисок, при срцеви заболувања, тешкотии при мочањето (кај зголемена простата), дијабет, ревматизам, остеопороза и различни заболувања на кожата. Исто така, маслото од тиква ја зголемува количината и квалитетот на сперматозоидите, па поволно делува на плодноста кај мажите.
Семките од тиква содржат околу 30% незаситени масни киселини и богати се со минерали, као железо, цинк, фосфор и селен, кои се јаки антиоксиданси.
Најважното лековито дејство на маслото од семки од тиква е подобрување на функцијата на простатата. Се препорачува да се користи како нерафинирано масло за салата и да биде често присутно во исхраната кај мажите.
Покрај тоа, маслото од семките од тиква влијае и на зајакнувањето на потенцијата, го забрзува постоперативното закрепнување и ја подобрува и општата состојба на организмот.
Потоа, маслото од семките од тиква ги лечат инфекциите на мочните канали кај мажите и жените, го подобрува квалитетот и квантитетот на спермата, го регулира нивото на холестерол во крвта, помага при кардиоваскуларни заболувања, поттикнува нормална работа на бубрезите, го подобрува имунолошкиот систем, позитивно влијае на видот, позитивно влијае на расположението.
Со грицкање на семки од тиква се внесуваат многу здрави хранливи материи: протеини, незаситени масни киселини, растителни влакна, витамини и минерали.
Како да го подготвите маслото од тиква?
За правење на масло од тиква се користат само семки од тиква. Најдобро е да земете семки од видот „Styrian“
Семките наредете ги во тепсија, така што да не бидат една преку друга, се додека не го покриете дното. Потоа ставете ја тепсијата во рерна, која претходно сте ја загреале на 60 степени и печете 3-4 минути.
После тоа извадете ги семките и ставете ги во преса за да го исцедите маслото, Ако немате пристап до преса под висок притисок, можете да ги исцедите семките и рачно, но е помалку ефикасно, со помош на аван и толчник, а во тој случај маслото треба да го процедите низ газа. Ако користите семки од некој друг вид на тиква, потребно е да ги излупите пред цедењето.
Како да се користи маслото од тиква?
Маслото треба да се консумира 3 месеци: По 2 супени лажици два пати на ден (наутро со појадок и навечер со вечера).
Многу е важно да не се прекинува терапијата во текот на првите недели кога непријатните симптоми поврзани со мокрењето ќе исчезнат, туку со терапијата треба да се продолжи најмалку 6 недели. Престанувањето на непријатните симптоми ќе се случи после само неколку дена или недели, бидејќи маслото од тиква има антибактериско дејство кое успешно ќе ги прекине воспалителните процеси, но тоа не значи дека процесот на зголемување на простата е запрен. За тоа е потребен подолг период.
Маслото од тиква треба да се чува на темно и ладно место во добро затворено шише или тегла. По отварањето најдобро е маслото да се чува во фрижидер.
Извор: Најадисе.мкМаслото од тивка го штити организмот од инфекции, го јакне имунолошкиот систем, го зајакнува срцето и крвните садови, го намалува нивото на триглиц