Ова дете умираше од глад, погледнете како изгледа денес

Loading...

Светот беше шокиран по објавувањето на снимката од детето Салим од Јемен, на кого минатата година му предвидувале дека ќе умре од неухранетост.Салим бил симбол на патењето на граѓаните на Јемен кои умираат од глад поради војната. Тогаш имал седум години. Бил неухранет, исто како и 350.000 јеменски деца.

Благодарение на итната служба и медицинскиот персонал кој волонтира во тоа подрачје, Салим денес има нормална тежина.

За жал, претрпел оштетувања на мозокот и поради тоа му е сопрен растот.
Неговото семејство уште пати од глад.

“Некогаш ќе изедам леб и чај, ако најдам. Некогаш, заоѓа Сонцето, а јас сум испила само чај”, вели неговата мајка.
 

Салим бил симбол на патењето на граѓаните на Јемен кои умираат од глад поради војната. Тогаш имал седум години. Бил неухранет, исто како и 350.000

loading...