Ова е градот кој набрзо ќе исчезне!

Loading...

И покрај можноста за нови ерупции на Тавурвур, Вулкан и Рабаланка повеќе од 3000 луѓе успеале да изградат домови и да живеат во подножјето на овие вулкани. Поради ризикот од астма, бронхитис и рак на белите дробови, многу од жителите не излегуваат од своите домови без заштитни маски, а нозете и рацете, речиси секогаш им се црни. Сцените од центарот на градот потсетуваат на сцени од некој филм за апокалипса. Низ напуштените населби можат да се забележат диви коњи кои постојано се во потрага по вода.
­

Повеќе од 30 000 луѓе го напуштиле градот. Го запознав поранешниот заменик на градоначалникот, чија жена настрадала во ерупција, а син му се отселил. Тој сега живее сам во сенките на Тавурвур, додава Лафорд.
Во една од многуте ерупции целосно бил уништен и градскиот аеродром кој сега е покриен со скаменета лава и е непрепознатлив. Никој не знае зошто градските власти донеле одлука да го изградат во близина на активен вулкан. Некогашните плодни плантажи сега се „удавени“ во прашина.Сцените од центарот на градот потсетуваат на сцени од некој филм за апокалипса. Низ напуштените населби можат да се забележат диви коњи кои по

loading...
Loading...