Ова е НАЈЗДРАВАТА намирница на светот

Loading...

Ја викаат и намирница на идината, бидејќи содржи лековита моќ за човечкиот организам.Аронијата ефикасно го прочистува човечкиот организам од штетните работи и тешките метали и затоа е корисна против малигните заболувања. Многу студии покажале дека аронијата има и антикацерогено дејство, бидејќи во голем процент „ги убива“ малигните ќелии на туморот на мозокот, плуќата, дојките, дебелото црево и црниот дроб. Како антиоксиданс, аронијата ги спречува слободните радикали и ги „напаѓа“ здравите ќелии во телото и крвната плазма, со што го успорува процесот на старење на организмот и го спречува развојот на хроничните болести. Потекнува од Северна Америка, од каде што дојде во Европа.
Севеноамериканското население ја користи аронијата како храна и лек. После експлозијата во Чернобил, е користена за ублажување на последиците на радиозначењето во која била повеќе и од успешна, а за таа примена се користи и денес.
Со обзир на тоа дека таа е елиминатор на тешките метали од човечкиот организам, многу сметаат за лек против популарниот „чематраилса“, но и тешките метали кој се внесуваат во голема количина во организмот. Според ОРАЦ и ТЕАЦ стандарните, аронијата има најмногу антиоксидансо делување од сите бобинкасти и оресови овошко.
Што лекува аронијата?
Аронијата е богата со  антиоксиданси, флавоноиди, минерални, флорна киселина и со витамините Б, Ц и Е. Поради високото учество на антиоксидансите и витамините Ц и Е, аронјата делува антивирусно, антибактериски и антивоспалително. Аронијата е богата со антиоксиданса антоцијација кој го зајакнува имунитетот и го смалува ризикот од рак и го успорува старањето.
Аронијата благотворно делува на работата на желудникот. Јастимулира  работата на штитните жлезди, па посебно се препорачува на луѓето со хипотеза. Аронијата го сперечува настанокот на кардиовоскуларни болести. Оваа овошка го смалува високиот притсок и холестеролот.
Аронијата ја стимулира работата на црниот дроб, помага кај жолчниот камен и воспалениото на жолчниот меур. Благотворно делува и на нашиот дигестивен систем, си смирува грчевите и болестите со цревата, го смалува воспалението на слузницата на цревата и го спречува запекот.
Оваа овошка можеме да ја пронајдеме во многу производи за слебеење, бидејќи помага во одржувањето на идеална телесна тежина. Истражувањата на руски научник покажале дека аронијата успешно ги извелкува тешките метали, како и некои радиоактивни материи од организмот.
Се разбира, сето ова не значи дека аронијата е ефикасен лек против дебелина, ракот или радиоактивно зрачење. Пред почетокот на било каква терапија, консултирајте се со вашите доктори или фармацевти.Аронијата ефикасно го прочистува човечкиот организам од штетните работи и тешките метали и затоа е корисна против малигните заболувања. Многу студи

loading...