Ова индонезиско село е полно со „живи мртовци“!

Loading...

Сето ова се прави поради ритуалот МаиНене, односно Церемонијата на чистење на труповите, која се одржува секоја година во август. Според древните верувања, духот на починатиот човек мора да се врати во селото од кое потекнува.За мртвите се вели дека засекогаш живеат во мислите и срцата на саканите, но во едно индонезиско село, покојниците по смртта продолжуваат да „одат“ по земјата.
Имено, во местото Тораја кое се наоѓа во регионот Јужен Сулавеси, жителите ги откопуваат телата на нивните мртви роднини, па ги бањаат, чешлаат и ги облекуваат во модерна облека. Ова оди толку далеку, што ги откопуваат и телата на мртвите деца.
Оштетените ковчези ги менуваат, а мумиите ги „шетаат“ низ селото.

Според верувањето, духот на починатиот човек мора да се врати во селото од кое потекнува, што значи дека ако некоја личност почине при патување, семејството оди до местото на несреќата и го враќа покојникот во неговиот дом.
Погледнете го видеото:
За мртвите се вели дека засекогаш живеат во мислите и срцата на саканите, но во едно индонезиско село, покојниците по смртта продолжуваат да &bdquo

loading...
Loading...