Ова не е прва студија, која го поврзува умереното пиење на алкохол со подобро здравје на срцето

Loading...

Три до четири чашки алкохол неделно го намалува ризикот од инфаркт, објавија скандинавските научници.И додека нема никакви сомнежи дека прекумерената конзумација на алкохол е лоша по здравјето, се повеќе студии кажуваат дека умереното пиење е корисно. Две студии од норвешки и шведски научници, ја потврдуваат врската помеѓу умереното конзумирање на алкохол и подоброто здравје на срцето.
Научниците ги споредиле податоците со оние кои никако или ретко посегаат по алкохолот, и заклучиле дека конзумацијата од три до пет пијалоци неделно, го намалуваат ризикот од срцеви болести за 33%. Оние кои пиеле од една до три пијалоци месечно имале само два посто помал ризик.
Напоменуваме, сепак треба умерено да се пие алкохол!И додека нема никакви сомнежи дека прекумерената конзумација на алкохол е лоша по здравјето, се повеќе студии кажуваат дека умереното пиење е корис

loading...
Loading...