Ова не го знаевте: Шокантни вистини за освежувачите на воздух

Loading...

Пред да употребите некој од популарните освежувачи на воздух , да ставите во штекер освежувач на база на масло или да запалите некое миризливо стапче, треба два пати да размислите.Ние бевме тотално шокирани кога го дознавме какви штетни последици може да предизвикаат овие производи. Ваквите штетници можат да предизвикаат сериозни последици на вашето здравје и здравјето на вашите деца.
Советот за одбрана на природни ресурси (NRDC) е меѓународна еколошка организација за заштита на околината која спроведе студија под наслов „Чистење на воздухот: Скриени опасности од освежувачите на воздух“, во која беше заклучено дека 86проценти од тестираните освежувачи на воздух содржат штетни фталати.
Фталати се хемиски соединенија кои се користат и како омекнувачи на пластика, против пенење во аеросоли, а може да се најдат и во пластичните играчки, автомобили, бои, пестициди, и во  козметика и парфемите.
Според анкетата спроведена од страна на NRDC, повеќето фталати кои се наоѓаат во секојдневието, пречат во производството на машкиот хормон тестостерон, и се тесно поврзани со репродуктивните аномалии.
Бројни студии на животни покажале дека изложеноста на фталати го намалува тестостеронот, предизвикува генитални аномалии и намалено производство на сперма. Студии правени кај луѓето пак, покажуваат дека флататите се врзуваат со хормонални промени и предизвикуваат слаб квалитет на спермата, пишува 24 сата.рс
Има пет видови на фталати, од кои еден се наоѓа во освежувачите на воздух, предизвикуваат дефекти кај новороденчињата и им штетат на репродуктивниот систем. Покрај тоа, NRDC наведува дека фталати во освежувачите на воздух тесно се поврзани со алергиите и астмата.

 
Количини на Фталати кои NRDC ги пронашол во некои од најчестите освежувачи на воздух.
Glade Мирисни масла – 4.5 ppm (милионити дел од целина) на DBP
Glade Air спреј – 1.5 ppm DEP-a
Air Wick мирисни масла – 0.75 ppm DBP; 6.3 ppm DEP; 1.6 ppm DIBP; 2.1 ppm DIHP
DBP – ди-бутил фталат (поврзани со промените во нивото на хормоните, слаб квалитет на сперма и промени во гениталниот развој)
DEP – ди-етил фталат (. Поврзани со промените во нивото на хормоните, слаб квалитет на сперма и промени во гениталниот развој уште се нарекува “РЕПРОДУКТИВЕН токсин”)
DIBP – ди-izibutil фталат (има слични ефекти како DBP Поврзани со намалување на тестисите и ниски нивоа на тестостерон кај животните и промени во генитална развој кај луѓето.)
DIHP – izoheksil фталат, ди-(токсин кој влијае врз репродуктивниот систем на мажите и е поврзан со дефекти при раѓањето и развој).
Штетни дури и во мали количини
Новите истражувања покажуваат дека дури и минијатурната изложеност може да има озбилни последици по здравјето. Се прашувате што да направите? Едноставно е – не ги користете повеќе!
Според истражувањата дури и изложеноста на мали количини може да влијае на здравјето.Ние бевме тотално шокирани кога го дознавме какви штетни последици може да предизвикаат овие производи. Ваквите штетници можат да предизвикаат сери

loading...
Loading...