Ова се 7 најбесмислени забрани за жените низ целиот свет?!

Loading...

Ова се неколку од неверојатните ограничувања кои се однесуваат исклучиво само на жените од целиот свет:1.Индија (некои делови) Правилата за безбедност на патиштата не се однесуваат за жени
Во некои делови од државата Индија, жените се ослободени од правилата за безбедност во врска со носење кацига кога се управува со мотор, од кои умираат илјадници луѓе во светот. Тие го подржуваат овој закон за да не им се уништи фризурата и шминката на нивното лице.
2.Јемен:Жената се смета за половина сведок
Ова е став кога е во прашање сведочењето во Јемен, каде жената не е земена како комплетна личност пред судот. Општо земено, сведочењето на жената не е озбилно прифатено доколку во случајот постои маж или е присутен. Жените исто така неможат да бидат сведоци во случаеви кога се работи за прељуба, кражба или содомија.
3.Саудиска Арабија и Ватикан: Жените не можат да гласаат
Иако звучи неверојатно, вистина е, меѓутоа, во Саудиска Арабија со кралски дискрет тоа право им се овозможува при клралските избори во 2015 година. Ватика е втора земја која дозволува маѓите да гласаат, а на жените им го оневозможува тоа.

4.Еквадор: Абортусот е илегален, освен као не сте „идиот“
Ова е официјална политика во Еквадор, каде абортусите се одамна забранети за сите освен ако сте „идиоти“ и „пореметени“. Политичарите моментално размислуваат за нешто поблаги термини како ментално болен, но тоа нема да го промени статусот на абортус во оваа земја.
5.Саудиска Арабија и Мароко: Жртвите на силување можат да бидат обвинети за кривично дело
Многу земји на успеваат да ги заштитат жртвите на силување, но некои одат и чекор понатаму, ги казнуваат жените поради напуштање на куќата без присуство на маж, и затоа што се сами со момче со кое не се во роднинска врска, или затоа што после тоа се бремени или откако биле силувани.
6.Јемен: Жените не смеат да ја напуштат куќата без дозвола од својот сопруг
Јемен, каде што законот е во сила, сепак овозможува неколку исклучоци. Доколку жената мора итно да ја напушти куќата како на пример би морала да се погрижи за своите болни родители, тогаш е дозволено.
7.Саудиска Арабија: Жените не смеат да возат
Оваа земја едноставно одбива да им даде возачка дозвола на жените, и покрај бројните протести, организации за правата на жените некои правила не се менуваат.1.Индија (некои делови) Правилата за безбедност на патиштата не се однесуваат за жени
Во некои делови од државата Индија, жените се ослобод

loading...
Loading...