ОВА СЕ ЗНАЦИ ЗА ПАНИКА: Симптоми кои укажуваат на рак на панкреас!

Малигните тумори на панкреасот можат да бидат секундарни или примарни. Секундарните настануваат со инвазија на панкреасот од страна на туморот кој поттикнува од некој друг орган. Примарниот малигнен тумор доаѓа директно од панкреасот.Инаку ракот на панкреас е почест кај машкиот пол и вообичаено се јавува во подоцните години, по 60-те години од животот. Може да се развие на секој од трите дела од кои се состои панкреасот. Најчест е во подрачјето на главата на панкреасот а потоа следат тумори на телото и на крајот на опашката на панкреасот.
Ракот на панкреас бргу дава метастаза- најпрвин ги инвадира сите проширени зони на самиот панкреас па потоа и соседните органи .
Симптомите на туморот на панкреас варираат во зависност од местото на развојот на ракот. Туморот на телото и опашката даваат пречка која тешко може да го привлече вниманието на панкреасот.
Најчесто како први знаци и симптоми се јавуваат губитокот на тежината, омалаксаноста, губиток на апетитот, болка во горниот дел од стомакот и сл.
Ракот на главата на панкреасот дава доста рани симптоми- жолтица, бела или сивкаста столица, силно обоена урина, зголемена жолчна ќеса, чешање по кожата, склоност кон крварење, успорена срцева фрекфенција и зголемен црн дроб. Инаку ракот на панкреас е почест кај машкиот пол и вообичаено се јавува во подоцните години, по 60-те години од животот. Може да се развие на секој

Пронајдете не на следниве мрежи: