Оваа билка им е достапна на сите, а никој не знае дека лекува тешки болести…

Loading...

Ова дрво потекнува од Азија, а во Европа стигнало во средниот век. На овие простори го има во изобилство.Многу билки кои растат на овие простои, не се толку познати по лековитите својства, само затоа што се употребуваат за некои други индустриски цели. Тоа е случај и со белата дудинка. Ова дрво се користи за градење, а плодот за исхрана на свилените бубачки. Но дудинките се многу здрави и помагаат кај многу тешки болести, меѓу кои се и дијабетес, срцеви болести, па дури и тумор.
Белата дудинка содржи органски киселини, изобилува со витамин Ц, каротин, пектин, влакна, инвертирани шеќери, смола… Овие активни состојки помагаат при воспалени крајници, за третирање кашлица, грозница, пролив, главоболка и разни воспаленија.
Исто така е и богата со антиоксиданси, а со редовната употреба се намалува холестеролот во крвта, па помага дури и кај срцевите болести. Се користи како народен лек против дијабетес тип 2, бидејќи листот содржи супстанции кои го нормализираат нивото на шеќер во крвта.Многу билки кои растат на овие простои, не се толку познати по лековитите својства, само затоа што се употребуваат за некои други индустриски цели.

loading...
Loading...