Оваа девојка има ретка болест – заспива 30 пати дневно!

Loading...

Клои Гласон (15) од Шкотска пати од нарколепсија, пореметување на сон со кое што се здобила откако се вакцинирала против грип.Поради пореметувањето, таа не е во состојба да оди во школо и да продолжи со наставата, не може да излегува сама од дома, односно да води нормален живот.
Таа спонтано паѓа во сон 30 пати дневно.  Нарколепсијата предизвикува губење на келиите во хипоталамусот на  мозокот кој содрѓи протеин хипокретин. Тоа е генетски условено пореметување и се јавува фамилијарно, меѓутоа кај Гласонoви се наследило после примањето на вакцината.
Девојката паѓа во сон изненадно, без никакви предзнаци. Иако не спие долго, болеста потполно го изреметила нејзиниот живот. 

Единствена надеж за оваа девојка е третманот на лекови кој сеуште е во фаза на истражување.
Се надевам дека ќе се појави нешто што ќе ми помогне повторно да водам нормален живот- рекла Клои, која моментално прима терапија во една болница во Единбург.
Поради пореметувањето, таа не е во состојба да оди во школо и да продолжи со наставата, не може да излегува сама од дома, односно да води нормален

loading...
Loading...