Оваа мумија крие МОРНИЧАВА тајна за РАКОТ, која се однесува на СИТЕ НАС

Loading...

Оваа мумија од 18 век имала рак, а она што го пронашле во нејзиното ткиво, ќе влијае на бживотите на сите нас.Во Унгарија кон крајот на минатиот век откриен е локалитет каде биле пронајдени дури 265 мумии, кои датираат од периодот помеѓу 1731. и 1838 година. На една биле откриени генетски мутации кои предизвикуваат рак на дебелото црево, а кои пружаат увид во причините за оваа болест кои немаат врска со модерниот начин на живот.
Комбинацијата од ниска температура и влажност, поради добра вентилација, го сторила своето, па ткивата на мумиите одлично се зачувани. Направена е ДНК анализа и  откриен е таканаречен АПЦ ген, кој е поврзан со смртоносна болест, рак на дебелото црево.
„Ракот на дебелото црево е вообичаена болест  во  денешно време, а ние се обидуваме да утврдиме дали луѓето во минатото имале АПЦ мутација, колку  често тоа се случувало и дали е тоа иста мутација  која ја пронаоѓаме кај луѓето денес“, вели Рина Розин Арбесфелд од истражувачкиот тим.

 
За некои минати времиња главно заклучуваме  на основа  на коските кои ги пронашле архолозите, но и мумиите даваат еден сосема поинаков увид во ситуацијата, кога се работи за здравјето  на нашите предци.

„Ретко која болест напаѓа скелет, па не може да се заклучи многу врз основа на коските, но мекото ткиво крие разни докази за болестите од дамнешни времиња, па ова представува неверојатна прилика да се извршат анализи на сите можни патогени“, рекол Хорговиц, еден од истражувачите,
Анализите покажале дека нашите предци исто така имале АПЦ мутации кои предизвикуваат рак на дебелото црево, иако за причините за оваа болест главно се земаат работи во врска со  модерниот стил на живот- брзата храна, недостаток на движење…Во Унгарија кон крајот на минатиот век откриен е локалитет каде биле пронајдени дури 265 мумии, кои датираат од периодот помеѓу 1731. и 1838 година

loading...
Loading...