Следен пат кога ќе подготвувате салата додадете ја и оваа состојка, која благотворно делува на видот, како и на здрават кожа.Истражувачи од универзитетот Purdue откриле дека додавањето на варено јајце во салата од зеленчук ја зголемува апсорпцијата на бета – каротен од зеленчукот до 500 посто. Бета каротен е билен пигмент кој се наоѓа во овошјето и зеленчукот во сите нијанси од жолта и портокалова дотемно зелена боја, па е составен дел од морковот, дињите, јаболката или спанаќот.
Дневно би требало да внесуваме минимум 10 милиграа од овој антиоксиданс кој во телото се претвора во витамин А, а повеќе од луѓето внесуваат една петина од тој износ.
Бета каротенот е важен бидејќи делува како заштита од слободните радикали кои доведуваат до настанување на разни болести, помага во создавањето на меланин, ја заштитува кожата од УВ зраците, а најдобро од се го подобрува видот, спречува ноќно слепило и осетливост на светлина.
ГИ ФРЛАТЕ ЛУШПИТЕ ОД ЈАЈЦАТА? Кога ќе го прочитате ова, никогаш повеќе нема да го направите истото – Прочитајте на следниот ЛИНК
Треба да се напомене дека салатата со варени јајца има и дополнителни предности, бидејќи станува збор за нискокалоричната, а високохранлива белка, која е богата со железо и други минерали и витамини
„За апсорпцијата на бета – каротен од овшјето и зеленчукот се важни мастите од жолчката, па консумирање само на белката нема да го постигне посакуваниот ефект“ – истакнува авторот на студијата Вајн Кембел.
Брза диета со јајца- Намалете 15 килограми за 15 дена – Прочитајте како ТУКА
Уште повеќе бета – каротенот можете да го апсорбирате од храната ако во салатата додадете и некои други извори на незаситени масни киселини како што се авокадо или маслиново масло.
Најдобри рецепти, кулинарски трикови, совети за здрава храна и начин на живот, диети и сл, можете да најдете на фан страната на НАЈАДИСЕ.МКИстражувачи од универзитетот Purdue откриле дека додавањето на варено јајце во салата од зеленчук ја зголемува апсорпцијата на бета – каротен