Паника во САД: НАСА тренира за потенцијално справување со удар на астероид во Земјата!

Американската вселенска агенција и повеќи агенциии за безбедност во САД, спроведоа тренинг за акција при евентуален удар на астероид.Во хипотетичка ситуација, научниците се проверуваат какви штети би нанел вселенски објект со дијаметар од 100 метри на градот Лос Анџелес.
Во симулацијата се покажало дека астероидот би ги уништил сите згради во радиус од 50 километри од местото на ударот. А по откривањето на вселенската карпа, властите би имале речиси 2 години за да одлучат како да се справат со неизбежната опасност.
Според податоците на вселенската агенција од неколку телескопи во светот, бројот на астероидите кои во даден момент можат да се опасни за животот на Земјата изнесува 650.
Веројатноста тоа реално да се случи засега е минимална, покажуваат прогнозите.Во хипотетичка ситуација, научниците се проверуваат какви штети би нанел вселенски објект со дијаметар од 100 метри на градот Лос Анџелес.

Пронајдете не на следниве мрежи: