Папата против отцепувањето на Каталонија

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско, го повтори својот став дека е против намерата на Каталонија еднострано да прогласи независност.Како што пренесува шпанскиот католички магазин „Нов живот“, папата Франциско на шпанскиот амбасадор во Ватикан, Џерард Бугал, му рекол дека Светата столица е против самоопределувањето на народите, освен во случај на процесите на деколонизација.
 
Според зборовите на папата, Ватикан ги отфрла сите потези што не се во согласност со законот.Како што пренесува шпанскиот католички магазин „Нов живот“, папата Франциско на шпанскиот амбасадор во Ватикан, Џерард Бугал, му рекол

Пронајдете не на следниве мрежи: