Педофили, садисти и масовни убијци : Десет најконтроверзни папи во историјата

Loading...

После шокот заради заминувањето на Папата Бенедикт XVI.  Можеби оваа постапка е шокантна како и неговиот начин на живот, но тоа не е ништо во споредба со постапките на неговите претходници.
Во продолжение еве ја листата од десетте најскандалозни папи во историјата.
Stepan VI
Овој папа кратко владеел, но, во време на своето владеење тој е познат по неколку свои невообичаени потези. Имено, тој пред црковниот суд го дал неговиот претходник Formozija. Но, постои еден мал детал, а тоа е дека неговиот претходник бил мртов веќе осум месеци. Но,  тоа не го спречило овој папа да го одржи судењето, со што од гробницата биле извадени остатоците од телото на Formozija. Поради фактот, дека бил мртов, тој не можел да одговара на прашањата, па, нормално бил прогласен за виновен. Како казна, неговото тело било фрлено во Тибер.

Sergie III
Неговото папство станало популарно исто така благодарение на уште едно судење со папата  Formoziju. Тој е обвинет дека го убил својот претходник, но познат е и по својата љубовна афера со мажена жена, со која добил син, кој подоцна станал папа.

Benedikt IX
Тој се смета за еден од најконтроверзниот папа, затоа што го продал својот престол. Потоа по извесен период повторно се враќа на еден месец, па пак ја напушта функцијата. По две години повторно се обидува да се врати на престолот, но овој пат безуспешно и бил протеран од Рим.

Ivan XII
Го нарекувале развратник и убиец. За него не било ново ни силувњето, инцестот и љубовта спрема мажите. Но тоа не прекинува тука, во продолжение, тој го ослепил својот исповедник, го кастрирал кардиналот, отварал јавни куќи, се коцкал и ги напаѓал сите што не се согласувале со него. Но како што живеел така и умрел, бил убиен од мажот на една од жените со која што се забавувал.

Lav X
Тој не бил толку скандалозен колку останатите папи, кои се наоѓаат на листата. Но, тој е познат по своите револуционерни идеи за простување на гревовите. Тој ја спонзорирал изграбата на базиликата Св. Петар. Додека неговите претходници грешеле, тој им ги простил сите гревови. Често се случувало неговите неистомисленици да се најдат  отруени со храна.

Aleksandar VI
Тој го носи презимето Borgia, презимето со кое се врзува се што е негативно во папството. Познат е по огргии, непотизам, без проблеми крадел, имал најмалку девет деца и се смета дека убил многу луѓе. Тој е најконтроверзниот папа во периодот ренесансата.

Inocent VIII
Тој е првиот кој ја спровел инквизацијата. Буквално ја применил филозофијата “целта ги оправдува средствата” , па така методите кои ги користеле при измачувањата, во најмала рака биле пореметени.

 
Urban VI
За него се сметало дека е човек склон кон чести изливи на бес и агресивност. Кардиналите кои го избрале, набрзо ја сфатиле грешката, па избрале друг папа. Па тој како одмазда за тоа што му го направиле, ги мачел во папскиот суд кој сам го основал.

Bonifacije VIII
Овој папа го организирал масакрот во Палестина. Кога не организирал групни убиства тој уживал во оргиите. Особено уживал во односите со мајка и ќерка истовремено. Тој исто бил често пати именуван како педофил. Имено, Данте во својот “Пекол” го смести во осмиот круг.

Julije II
Тој ги обожавал проститутките, а една од нив му пренела сифилис. Болеста целосно го уништила неговото тело. Сепак, тој важи за помалку скандалозен од другите папи на оваа листа.

 
Copyright 2013 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.После шокот заради заминувањето на Папата Бенедикт XVI.  Можеби оваа постапка е шокантна како и неговиот начин на живот, но тоа не е ништо во

loading...