Пентагон: Летот на рускиот СУ-24 околу американскот разорувач е чиста провокација

Loading...

Пентагон излезе со соопштение во кое тврди дека рускиот бомбардер СУ-24 неколку пати во саботата пролетал во близина на разорувачот на воената морнарица на САД „Доналд Кук“, во Црното Море, притоа симулирајќи напад.Според зборовите на претставникот на Пентагон – Стивен Ворен, рускиот бомбардер вкупно 12 пати прелетал во близина на американскиот разорувач. Тој ги карактеризираше овие маневри како недозволено застрашување кое ја деморализира посадата на бродот и негативно влијае врз општата психолошка клима меѓу војниците.
Тој истакна дека разорувачот патролирал во западните води на Црното Море за време на инцидентот. Според неговите зборови, бродот сега е на безбедно место во пристаниште во Романија, во кое итно беше евакуиран.Според зборовите на претставникот на Пентагон – Стивен Ворен, рускиот бомбардер вкупно 12 пати прелетал во близина на американскиот разорувач

loading...
Loading...