Пет начини како да престанете да ги грицкате ноктите!

Оваа навикачестопати ја правиме несвесно, а причината за тоа е нервозата, стресот и досадата.Грицкањето нокти секако дека не изгледа убаво ниту пак привлечно, а со самото тоа ги пренесуваме сите нечистотии и бактерии во устата. Резултатот може да биде трајно оштетување на ноктите, непцата и забите.
Доколку сакате да престанете со оваа навика, прочитајте ги овие совети за одвикнување.
1. Наградба на нокти
Вештачките нокти не само што изгледаат прекрасно, туку се и од голема помош доколку сакате да се одвикнете од оваа навика. Доколку не сте личност која ужива во средени нокти, можете да ги залепите со фластер или на рацете да ставите ракавици.
2. Стекнете нова навика
Од навиките тешко можеме да се одвикнеме, но обидете се да ја замените со некоја нова и добра. Некои од примерите се џвакање на мастика или грицкање јаткасти плодови.
Доколку ова не ви оди од рака, побарајте стручна помош.

3. Побарајте помош од пријател
Патот до целта е многу полесен доколку имате подршка од пријателот, а од посебна помош би ви била и личнот која поминува низ истиот проблем низ кој поминувате и вие.

4. Поврзете ги чувствата и ситуациите
Баш како и ситуациите, нашите мисли го креираат нашето однесување. Ако можете да препознаете која ситуација е активирана, станете свесни за тоа и размислувајте за нив секој пат кога ќе посакате да грицкате нокти. Разбудената свест за проблемот може вам многу да ви помогне.
5. Пронајдете го спасот во опуштањето
Ако веќе можете да ги препознаете ситуациите и расположението кои ве тераат да ги грицкате ноктите, пронајдете некоја новаметода која ќе ја победи големата желба. Пуштете гласна музика и играјте, пеејте, медитирајте или припремете си некој чај што ќе ве смири, опушти или релаксира.Грицкањето нокти секако дека не изгледа убаво ниту пак привлечно, а со самото тоа ги пренесуваме сите нечистотии и бактерии во устата. Резултатот м

Пронајдете не на следниве мрежи: