Пет намирници за здраво срце

Болестите на кардиоваскуларниот систем не се ретка појава, а превенцијата во голема мера е здравата исхрана. Постојат пет вида на намирници кои ќе ви помогнат во тоа.Овес
Овес за појадок е здрав начин да го започнете денот. Оваа хранлива материја ја препорачуваат нутриционистите бидејќи е богата со хранливи влакна, што придонесува за здравје на артериите.
Јогурт
Не само што го подобрува, туку и го зајакнува имунитетот. Иако не е во редот на исклучителни намирници кои се „лек за се’“, јогуртот во голема мера придонесува за здравје на срцето.
Маслиново масло
Може да се користи наместо путер или стандардното маслиново масло во исхраната, а ќе ви овозможи подолг живот. Маслиновото масло го намалува ризикот од развој на болести на срцето, а го намалува и нивото на холестерот во крвта.
Риба
Рибата треба да се најде најмалку два пати неделно на семејната трпеза, а резултат од тоа ќе бидат здрави крвни садови. Рибата го намалува ризикот од висок крвен притисок и го спречува неправилното работење на срцето.
Спанаќ
Овој зелен зенечук ќе го зајакне вашето срце и имунитетот. Тој е богат со влакна и калиум, а познат е по тоа што го намалува ризикот од појава на болести на срцето.Овес
Овес за појадок е здрав начин да го започнете денот. Оваа хранлива материја ја препорачуваат нутриционистите бидејќи

Пронајдете не на следниве мрежи: