Пет важни витамини за трудниците

Витамините се органски, воглавно есенцијални супстанции, што значи дека во организмот неможат сами да се сварат, туку мора да внесеме храна или вистамински производи, ако докторот ги одобрил. Исклучок се витамините Е и Д на начинот на кој нашиот организам може да ги синтетизира.Витамините во организмот имаат улога на катализатори, а неопходно е за растот на плодот и виталноста на организмот.
Вирамин Ц
Ја зајакнува одбрабената сила на телото, посебно е важно за коските, рскавиците, сврзното ткиво и забите. Осетливи се на светлоста, топлината и влагата, па производите богати со овие витамини треба внимателно да се чуваат и најубаво е да ги употребите свежи. Најбогати извори се: калинката, црната рибизла, црешата, лимонот, портокалот, мандарината, кивите, зелката, доматите, пиперките. Се препорачува дневна количина за трудниците од 4 месец во износ од 500микрограма.
Витамин Б
Производите богати со овој витамин, значајни се за снабдување на организмот со енергија, имаат важна улога за функционирање на нервниот систем, како и за раст и развој на сите ќелии. Производите богати со витаминот Б се: пивскиот кавасец, немрсно свинско месо, интегрален леб, сојни снегулки, риба, на пример, скуша и сардини.
Витамин А
Го подобрува видот, значајен е за кожата и слезинакта, како и за здраав коса. Го има во црниот дроб, путерот, сирењете, рибата, морковите и кељот. Препорачана дневна количина за трудниците е 800микрограма.
Вирамин Д
Го подобрува растот и развојот на кските и забите, го регулира метаболизмот од калциум и фосфор. Производи во кој има витамин Д се: рибјо масло, месо, мелко и млечни производи, жолчката, црниот дроб и квасецот. Препорачана дневна количина за трудници од 4 месец е 10 миктограма.
Витамин Е
Овој витамин е исклучително важен антиоксиданс кои ги уништува штетните радикали и ја штити мембраната. Го има во јајцата, авокадото, кељот, пиперките, бадемите, семките  од сончоглед и тиквата. Препорачаната дневна доза за трудници од 4 месец е 14микрограма.Витамините во организмот имаат улога на катализатори, а неопходно е за растот на плодот и виталноста на организмот.
Вирамин Ц

Пронајдете не на следниве мрежи: