Петар Христов – Германчето

Loading...

Петар Дамов Христов – Германчето, познат и како Петре Дамовски, е роден во село Герман 1867 година, Егејска Македонија. Во 1899 година влегол во ТМОРО и станал војвода. Во 1901 година турските власти го уапсиле и осудиле на 6 години робија, но во 1903 година бил амнестиранПетар Дамов Христов – Германчето, познат и како Петре Дамовски, е роден во село Герман 1867 година, Егејска Македонија. Во 1899 година влегол во ТМОРО и станал војвода. Во 1901 година турските власти го уапсиле и осудиле на 6 години робија, но во 1903 година бил амнестиран.
 Учествувал во Илинденското востание како војвода. По Востанието заминал за САД и оттаму се вратил во 1905 година. Повторно формирал чета и како нејзин војвода дејствувал против Турците и андартите. На 28 февруари 1907 година бил опколен од турски аскер кај селото Дробитишча. За да не им падне жив во рацете, Петар Христов се самоубил. Неговиот син Герман Дамовскија продолжил традицијата во борбата за ослободување на Македонија како раководител на НОФ
Петар Дамов Христов – Германчето, познат и како Петре Дамовски, е роден во село Герман 1867 година, Егејска Македонија. Во&nbsp

loading...
Loading...