Филип Петровски: На Могерини не би ѝ дозволил да стапне во Македонија, некој мора да каже ДОСТА Е

Петровски: На Могерини не би ѝ дозволил да стапне во Македонија, некој мора да каже ДОСТА Е

Испорачувањето на „Тиранската платформа“ поддржана од Западот, која сеуште е без осуда од бироратијата во Европската Унија, само долеа масло на евроскептичниот оган кој самата меѓународна органзација го запали пред 15 години во моментите кога започна уценувањето на Македонија да го промени името за да има шанса да стане полноправна членка на Унијата. Ваквото негирање на Македонскиот идентитет и држава секојдневно генерира се посилен евроскептицизам кај народот, и со право.
Во искрено обраќање во емисијата „Јади Бурек“ екс-пратеникот и конзул на Македонија во САД Филип Петровски, актуелен директор на Државниот Архив на Р.Македонија, ги рефлектираше чувствата и фрустрациите на Македонскиот народ.
– Јас сакам во ЕУ, ама ЕУ треба мене да ме почитува. Јас не знам на што личи тоа негирање на нашиот идентитет, на нашето постоење. Тоа некој мора да му каже доста е! Јас може да влезам во конфликт и со мојата партија за овие ставови. Некој мора да каже доста е! Тука ни се качија! Како може тие мене дома да ме навредуваат, и уште доаѓа да бараат да испорачаат мандат за правење на голема Албанија во жива Македонија! – вели Петровски
Не може 10 души да кажуваат на 50 „ајде гитла“ – додаде Петровски, мислејќи на тортурата која во моментов со помош на СДСМ ја врши малцинството Албанци во Собранието на Македонија.
„Не може, немаат право на такво нешто“ – вели Петровски.

Пронајдете не на следниве мрежи: