Пиете кафе во погрешно време, еве зошто!

Не можете да го почнете денот, ниту пак да ги отворите очите без шоља кафе? Еве што морате да знаете!Можеби дошло време да размислите за својата утринска рутина, поготово ако посегате по кафе помеѓу 8 и 9 часот наутро.
 Зошто?
 Ако пиете кафе во овие утрински часови, го вознемирувате вашиот телесен часовник кој регулира колку сме поспани или будни и го активирате испуштањето на кортизол – хормон кој предизвикува стрес но и состојба на расонетост.
Но, организмот автоматски го исфрла овој хормон кој предизвикува стрес во тие часови.

Тоа значи дека пиењето кафе во истото време, предизвикува отпорност на кортизол, но и кофеин, па со самото тоа го губиме тоа утринско чувство на расонување кога во организмот внесуваме кофеин.
 Нивото на кортизол е природно нависок после будењето и може да остане не својот максимум и до саат време после расонувањето.
 Идеално би било да се напиете кафе во моментот кога нивото на кортизолот е на максималното ниво, така да би било совршено да издржите до 9.30 часот.Можеби дошло време да размислите за својата утринска рутина, поготово ако посегате по кафе помеѓу 8 и 9 часот наутро.
 Зошто?

Пронајдете не на следниве мрежи: