Вкусна и неодолива пита која ќе биде совршена за вас, вашето семејство или вашите пријатели.Потребни состојќи:
– 500 грама готово тесто
– 3 пилешки гради, без кожа и коски
– 2 лажици маслиново масло
– 150 грама шампињони
– 1 помала главица кромид, исечкана
– 1 чешне лук, исечкано
– 50 грама путер
– 2 лажици брашно
– 300 милилитри млеко
– 200 милилитри пилешка супа
– 1 јајце, изматено
– Рендано морско оревче, прилагодете по вкус
– Свежо мелен бел бибер
– Прстофат сол
– Една рака свеж магдонос
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во тава сипете маслиново масло и пржете го пилешкото додека не добие бела боја. Потоа додајте му ги шампињоните (исечкани на четвртини) и пржете сè додека пилешкото не зарумени. Извадете ги од тавата, а во неа додајте го лукот и кромидот. Пржете 2, 3 минути и потоа додадете ги врз пилешкото и шампињоните.
Стопете го путерот во друга тава, додајте брашно и мешајте 2, 3 минути на оган или сè додека не добиете изедначена смеса. Во еден сад, измешајте ја пилешката супа со млеко, па додајте ги оревите, солта и биберот. Потоа претурете ги врз смесата од брашно и мешајте сè додека не се изедначат. Оставете ја смесата да врие сè додека не се згусне, притоа постојано мешајќи ја. Прелијте го сосот преку печурките и пилешкото, а потоа додајте го и свежиот магдонос. Оставете да се олади.
Готовото тесто ставете го во калап и на краевите измачкајте го со јајцето, а потоа додадете ја смесата со печурки и пилешко и покријте го тестото. Премачкајте ја целата пита со јајце, направете мали отвори врз неа и ставете ја во рерна. Печете ја околу 20 до 25 минути.Потребни состојќи:
– 500 грама готово тесто