ПИТА од ЛАЗАЊИ која ги „полуде“ сите кои ја пробаа!Состојки:
околу 350 – 400г кори за лазањи (зависи од големината на тепсијата)
400 гр шунка
300 гр гауда (или некој друг ваш омилен кашкавал)
150 + 50 гр за наросување пармезан
700 мл млеко
5 лажици брашно
прстофат вегета, сол, бибер, мускантно оревче
Подготовка:
За бешамелот во ладно млеко разматете го брашното да биде без грутки, додадете сол, бибер, мускантно оревче, вегета. Ставете на тивок оган и мешајте со лажица. Кога ќе проврие додадете ги оние 150 гр пармезан.
Намастете го огноотпорниот сад и ставете ред листови лазањи, па бешамел, шунка и рендан кашкавал.
Редете така додека не ги потрошите состојките. Горната кора премачкајте ја со бешамел и ставете уште малку кашкавал и оние 50 гр пармезан.
Печете околу 20 минути во претходно загреана рерна на 200 С. Состојки:
околу 350 – 400г кори за лазањи (зависи од големината на тепсијата)
400 гр шунка
300 гр га