Подгответе посна пита со вишни. Навистина е превкусна!Потребни состојки:
Тесто: 250 gr брашно 1 лажица сода бикарбона 175 gr маргарин, на собна температура 3-5 лажици вода 1-2 лажици шеќер (по желба) Фил: 300-500 gr замрзнати вишни без семки, одмрзнати и исцедени 3-5 лажици шеќер
Начин на подготовка:
Во сад се мешаат брашното и содата и шеќерот (ако ставате), се додава маргаринот и се меша прво со вилушка па со раце, и на крај се додава водата и се меси додека не се поврзе се во една смеса. тестото се остава на ладно околу пола саат, а потоа 2/3 од него се натапкуваат на дното и страните на округло тавче со пречник од 22 cm, или некое со слична големина, па се става филот, па останатото тесто. се пече во загреана рерна на 200°C околу пола саат.Потребни состојки:
Тесто: 250 gr брашно 1 лажица сода бикарбона 175 gr маргарин, на соб