Почина Ласло Чатари – најбараниот нацист во светот

Loading...

Унгарецот Ласло Чатари кој за многумина е познат како најбараниот нацист во светот, почина на 98 годишна возраст. Тој е најбараниот нацист од списокот на Центарот „Симон Визентал“. 
Овој 98 годишен старец почина во болницата во Будимпешта. 
Унгарското државно обвинителство на 18 јули минатата година против Чатари покрена обвинение во кое на товар му се ставија илјадници депортации на Евреи во Втората светска војна.
Чатари, кој од минатата година се наоѓаше во домашен притвор, бил висок унгарски полициски офицер задолжен за гетото Кошице, град кој денееска се наоѓа во Словачка.
Според Центарот „Симон Визентал“, тој во периодот од 1941 до 1944 година помогнал во депортацијата на околу 15,700 Евреи од Украина и злогласниот нацистички логор Аушвиц.
Судот во некогашната Чехословачка во 1948 година Чатари го осуди во отсуство на смртна казна.
По Втората светска војна овој нацист побегнал во Канада, а последните 15 години пред апсењето живеел во Унгарија.
Тој беше уапсен минатата година во Будимпешта.  Тој е најбараниот нацист од списокот на Центарот „Симон Визентал“. 
Овој 98 годишен старец почина во болницата во Будимпеш

loading...
Loading...