Почина писателот Габриел Марсија Маркез

Гарсија се сметаше за еден од највлијателните и најславните писатели од шпанско говорно подрачје. Неговото најпознато дело е „100 Години Самотија“.Како што јавува неговото семејство, Габриел починал вчера во Мексико на 87 години. Тој во последниве месеци бил болен и многу ретко се пијавувал во јавност.

 
По одобрение на семејството, семејниот портпарол ја објавил жалната вест на Твитер. Во пораките за последни поздрави се вклучил дури и претседателот на Колумбија, каде е роден Габриел, и напишал: „Сто години самотија и тага по најголемиот Колумбиец на сите времиња“.
Габриел стекна слава со прикажување на еден нов необичен спој на магичното и световното во неговите дела, кое набргу стана рутина за неговите читатели. Во 1982 година тој ја доби Нобеловата награда за литература за неговото дело 1967, од кое беа продадени преку 30 милиони примероци.Како што јавува неговото семејство, Габриел починал вчера во Мексико на 87 години. Тој во последниве месеци бил болен и многу ретко се пијавувал во

Пронајдете не на следниве мрежи: