Почнаа да се произведуваат црни домати кои помагаат во борбата со ракот

Loading...

Црните домати имаат потенцијал да го стопираат растот на ракот, а за прв пат денес се одгледуваат во Велика Британија.Овој така наречен супер-зеленчук е меѓу првите во светот кои користат anthocyanin – антиоксидант кој може да помогне во битката против ракот така што ги убива ќелиите на болеста.
Необичната боја на доматите доаѓа од пигментот кој го претвора доматот во црн кога е изложен на сонце.
Британецот Реј Браун, 66-годишен, прв пат доаѓа до ова растение откако негов муштерија му пратил пакет со мистериозни семиња наречени „црни домати“. Тој ги посадил и добил навистина црни домати кои пак се покажале многу корисни за здравјето.
„Ние мислевме дека се работи за априлска шега, но кога ги посадивме навистина се изненадивме од производот“ – вели Реј Браун за Дејли.
Извор. think.mkОвој така наречен супер-зеленчук е меѓу првите во светот кои користат anthocyanin – антиоксидант кој може да помогне во битката против ракот

loading...
Loading...