Почнувате со работа пред 10 часот?Еве зошто не е добро тоа!

Доктор Кели и неговиот истражувачки тим го потврдуваат она што многумина сметаат дека е факт – работењето рано наутро не добро како за здравјето, така и за продуктивноста.Така е затоа што човечкото тело е водено од својот биолошки часовник. Овој биолошки часовник има свој ритам кој е генетски програмиран во циклуси кои ги регулираат нивоата на енергија и производството на хормоните.
„Не можете да го промениме тоа како функционира нашиот организам за 24 часа“ – вели Пол Кели.
„Од црниот дроб и срцето барате да го променат начинот на кој ќе функционираат, односно ги присилувате да започнат порано да работат“ – додава тој.
Ритамот на човековата будност е раководен од сонцето, а не бизнис стратегиите. Во 18-от век 8-часовното работење било дизајнирано за да се зголеми продуктивноста на вработените, но никој не го земал предвид работењето на човечкиот часовник.
Но, модерната технологија донесе сè повеќе работни места кои бараат мислење и концентрација, а тоа сериозно влијае на продуктивноста на еден вработен кој треба да започне да работи уште во 9 часот наутро.
Се зголеми можноста за долготрајни здравствени проблеми, болнички часови…
Секој страда, но зошто никој не се обидува да го промени тоа?Така е затоа што човечкото тело е водено од својот биолошки часовник. Овој биолошки часовник има свој ритам кој е генетски програмиран во циклуси к

Пронајдете не на следниве мрежи: