Полнети печени јаболка – туфахии

За подготовка на овој десерт, потребни ви се следниве производи:Потребно е:
4 јаболка, 300 г ореви, 400 г шеќер, лимон, каранфилчиња, ванилин шеќер, цимет, 600 мл млеко, хопла, 1 литар вода.
Подготовка:
Ги лупиме јаболката и ги ставаме во еден сад со вода за да не потемнат. Ставаме да се варат 1 л вода и 500 г шеќер, лимонот го цедиме и го додаваме во тенџерето. Во зовриениот шербет ги спуштаме јаболката.
Ставаме да се варат 600 мл млеко и 400 г шеќер, промешуваме и оставаме да се загрее млекото. Потоа ги додаваме мелените ореви, цимет и ванилин шеќер.
Јаболката ги превртуваме во тенџерето со шербет, а потоа со лажица ги вадиме и ги редиме на чинија. Земаме готварски шприц и ги филуваме длабнатинките од јаболката со изматената хопла. Потоа со шприцот со хоплата ги декорираме јаболката одозгора и од страните.
 Потребно е:
4 јаболка, 300 г ореви, 400 г шеќер, лимон, каранфилчиња, ванилин шеќер, цимет, 600 мл млеко, хопла, 1 литар

Пронајдете не на следниве мрежи: