Доколку мислите дека знаете се за овој сувомеснат производ,размислете малку подобро.Ви носиме 7 факти кои би можеле да ве изненадат.
Лечи мамурлак
Британските истражувачи од универзитетот во Њукасл ја поврзаа конзумацијата на сланина со намалување на последиците од мамурлакот.Истите тие,отркиле дека таа содржи некои аминокиселини кои помагаат да се надокнадат невротрансмитерите чиј број брзо паѓа во текот на интензивното пиење на алкохол.
„Заведува„ со мирисот
Мирисот на димена сланина ги инспирира огромен ранг неверојатно производи вклучувајќи ја и колонската вода креирана уште во 1920 година од страна на еден паришки месар.Производот содржел 11 есенцијални масла,од што едно поттикнувало од омиленото сушено свинско месо.
Го освежува здивот
Заборавете на пастата за заби со етерични масла од хибискус,мента и други освежувачки билки – побарајте ги оние со мирис на сланина. Пастата со оваа димена состојка ги чисти забите на традиционален начин,но ви осигурува свеж здив.
Најубаво се пржи во рерна
Спротивно на општото мислење,најкрцкава сланина ќе испечете во рерна.Наместо во тавче,парчињата сланина ставете ги на хартија за печење колачи,па ставете ги во рерна.Не само што ќе постигнете урамнотежена термичка обработка на секое парче,и чистењето ќе биде полесно.
Предизвикува зависност
Новите истражувања покажуваат дека исхраната богата со калории и маснотии,вклучувајќи и честа конзумација на сланина – го стимулираат центарот на мозокот задолжен за уживање.На тој начин се предизвикува телесна потреба која се граничи со зависноста.
Се слави на ниво на држава
Некои нации се толку опседнати со сланина што им посветуваат посебно внимание и манифестации.Сабота пред празникот на работата во САД,на пример,се смета неслужбен ден на сланината.Љубителите тој ден уживаат во храната,пијалоците и активностите инспирирани од масните свински залаци.
Помага на памтењето
Сланината содржи микронутриент по име Колин,кој е важен за развој на хипокампусот во мозокот,деловите резервирани за паметење.Студиите од универзитетот во Северна Каролина сугерираат дека истата состојка може да допринесе подобар развој на мозокот кај нероденото дете ако трудницата конзумира храна богата со тој елемент.Ви носиме 7 факти кои би можеле да ве изненадат.
Лечи мамурлак
Британските истражувачи од универзитетот во Њукасл