Популарноста на Доналд Трамп се зголеми по изборот за претседател

Популарноста на Доналд Трамп се зголемува откако беше избран за претседател, се вели во новата анкета на „Политико“ и „Морнинг консалт“.Вкупно 46 проценти од гласачите сега имаат позитивно мислење за новоизбраниот претседател. 12 проценти од гласачите имаат малку негативно мислење, а 34 проценти од нив имаат многу негативно мислење за него.
Тоа е драматична промена од изборите. Популарноста на Трамп се зголеми за 9 поени, од 37 проценти на 46 проценти, во споредба со анкетата спроведена непосредно пред изборите – додека неговата непопуларност се намали за 15 поени, од 61 проценти на 46 проценти.
Популарноста на Трамп меѓу гласачите достигна нови височини откако беше избран за претседател, рече ко-основачот на „Морнинг консалт“ Кајл Дроп.
-Оваа фаза е вообичаена новите претседатели. На пример, популарноста на Обама се зголеми за 20 поени по изборите во 2008 година. Трамп е исто така, добива високи оценки за неговите напори за претседателската транзиција. 90 проценти од анкетираните веруваат дека транзицијата е поорганизирана од претходно, а 34 проценти сметаат дека транзицијата е скоро иста, според анкетата спроведена од „Морнинг консалт“ во периодот помеѓу ноември 16-18. Околу 50 поценти велат дека претседателската транзиција на Доналд Трамп е организирана исто или поорганизирана од претходните администрации, додека еден од тројца ја опишуваат како помалку организиран од минатите транзиции – вели Дроп.Вкупно 46 проценти од гласачите сега имаат позитивно мислење за новоизбраниот претседател. 12 проценти од гласачите имаат малку негативно мислење,

Пронајдете не на следниве мрежи: